Vælg en side

Hjertets visdom

Hjernen i hjertet

Hjertet har afgørende betydning for din sindstilstand. Engang blev hjertet udelukkende betragtet som en mekanisk pumpe, der drev blodet igennem kroppen. Men siden 1970erne har flere undersøgelser vist, at hjertet er meget mere end det.

Før troede man, at kommunikationen fra hjerne til hjerte var envejs, men nu ved man, at hjertet også sender signaler til hjernen. Faktisk har hjertet så komplekst et nervesystem, at nogle forskere taler om ”hjernen i hjertet”, der gør hjertet i stand til at sanse, lære og handle uafhængigt af kraniehjernen.

Du kan læse mere om “hjernen i hjertet” i bogen The Heartmath Solution, som denne artikel er baseret på.

Din sindstilstand påvirker din hjerterytme 

Din følelsesmæssige tilstand påvirker hjerterytmen.

Normalt beskrives hjerterytmen ved antal hjerteslag per min. fx 60 slag per min., men i virkeligheden er der en variation i hjerterytmen, som gør det hele mere komplekst. Således vil der nogle gange være mere end 1 sek. mellem slagene og andre gange mindre.

Lyt til hjertets visdom meditationVariationen kan være mere eller mindre kaotisk. Positive følelser (såsom taknemmelighed) resulterer i en regelmæssig harmonisk variation, hvorimod negative følelser (såsom vrede) resulterer i en kaotisk uharmonisk variation i hjerterytmen.

.

HeartMath Institute har udviklet nogle simple teknikker, som påvirker hjerterytmen i en harmonisk retning. Eksempelvis ved at du fokuserer din opmærksomhed i hjertet, holder dine hænder på brystet og genkalder dig positive minder eller mentale billeder. På den måde er det muligt at påvirke hjerterytmens variation i løbet af få sekunder.

.

Ligesom hjertet har hjernens aktivitet også en rytme som måles i hjernebølger. Man har fundet ud af, at når hjerterytmen er harmonisk, opstår der en synkronisitet mellem hjerterytme og hjernerytme – som om der skabes harmoni mellem hjerte og hjerne.

Synkroniciteten mellem hjerte og hjerne opleves bl.a. som indre ro og balance. Desuden er der mange positive helbredsmæssige effekter. En vigtig pointe er at hjerne-hjerte synkroniciteten starter med at harmonisere hjertet, som derefter påvirker hjernen.

Giv dit hjerte energi

Her er en teknik, som lader dig mærke dit hjerte. Samtidig vækkes mange positive følelser såsom kærlighed, venlighed, ro og balance.

 • Find et sted, hvor du ikke bliver forstyrret.
 • Sid med ret ryg, gerne i en meditationsstilling eller på en stol. Brug lidt tid på at sætte dig godt til rette. Du kan også ligge ned, men pas på, du ikke bliver døsig og ukoncentreret.
 • Luk øjnene
 • Start med at slappe af i hele kroppen: arme, ben, mave, ryg, skuldre, nakke og ansigt.
 • Placer dine hænder på midten af brystet og hold dem der under resten af øvelsen. Hvis du bliver træt i armene, kan du evt. nøjes med én hånd ad gangen.
 • Forestil dig nu, at du trækker vejret direkte ind i hjertet. Du kan visualisere, at luften fylder dit hjerte med lysende energi.
 • Mærk hvordan hjertet fyldes med energi, og at en accepterende, kærlig attitude spreder sig til hele din krop.
 • Hvis du ikke kan mærke en positiv følelse i hjertet, så kan du evt. tænke på noget positivt og rart et øjeblik. Når du mærker effekterne så fokuser igen al din opmærksomhed i hjertet.
 • Hvis du oplever, at der opstår nogle bestemte følelser, så iagttag dem blot – undgå at sætte ord på eller begynde at tænke eller analysere. Forsøg at være i hjertet, uden at give dig hen til tanker.
 • Du kan evt. forestille dig at hjertets energifelt udvides, indtil du er helt omsluttet af en kærlig lysende energi.
 • Stop teknikken, når det føles rigtigt. Tag dig god tid til at nyde effekterne, inden du rejser dig op.

Lav teknikken så lang tid du har lyst, fx 5-10 min.

Denne simple teknik har mange vidunderlige effekter. Du oplever en mere kærlig og accepterende indstilling til dig selv og verden, dit sind stilnes og du bliver mere nærværende.

Du kan lave øvelsen hver morgen eller aften som en daglig hjertemeditation. Jo længere tid, desto bedre. Du kan også lave øvelsen hvis du er stresset, inden du skal mødes med din kæreste. På den måde har du ekstra med kærlighed at give. Du kan også lave teknikken inden en svær samtale, som måske kan udvikle sig til en konflikt.

Læs også: Flow – lev i balance

Hjertets visdom

Ofte ses hoved og hjerte som to uforenelige størrelser: den objektive hjerne overfor det subjektive hjerte. Men det er mere rigtigt, at opfatte hjernen og hjertet som to enheder der komplementerer hinanden (læs også om følelsernes intelligens).

Hjertet har sin egen visdom, som alt for få gør brug af. Det giver mening at “lytte til hjertet,” selvom det lyder som en kliche. Hvis du har et problem, en konflikt eller svær situation, kan du spørge hjertet til råds. Her får du en simpel teknik.

Teknik som giver adgang til hjertets visdom:

 • Start med at fylde hjertet med energi, som beskrevet ovenfor.
 • Når du mærker indre ro og en kærlig energi i brystet, er hjertet klar til at kommunikere.
 • Stil nu dit spørgsmål til hjertet. Fx: “Kære hjerte, fortæl mig venligst, hvordan jeg bedst forholder mig til denne situation.”
 • Svaret kommer ikke nødvendigvis som ord. Det kan lige så vel komme som en følelse, et billede eller intuition osv. Måske kommer svaret efter få min., men der kan også gå flere timer. Så du skal være tålmodig og opmærksom.

Som med alt andet gælder det, at øvelse gør mester. Prøv det.

Læs også: Lær mindfulness meditation

Vær at huske

Dit hjerte er meget mere end en mekanisk pumpe. Når du fokuserer i dit hjerte, fyldes hjertet med energi, og der opstår harmoni mellem hjerte og hjerne. Det gør dig mere kærlig, rummelig og nærværende.

Hjertet har sin egen visdom, som du kan få adgang til. Du kan kommunikere med hjertet, på samme måde som du taler med en god ven. Hjertet lytter til dine spørgsmål og skal nok give dig svar, hvis du lytter opmærksomt.

Opdateret d.27 oktober 201827-10-2018Dit intelligente hjerte – Lyt til hjertets visdomBevidsthed.org 

 
Følg mig på Facebook, så kan du se, hvornår der kommer nyt!